A babos tésztát is itt a faluban ismertem meg, ez is a lehető legegyszerűbb étel, amiről valaha hallottam. Még egy bizonyíték arra, hogy bizony régen nem ettek húst hússal az emberek. Remélem kipróbáljátok és hasonlóan elégedettek lesztek vele!
Hozzávalók a tésztához, kb. 3-4 személyre
300 gramm finomliszt
3 tojás
só
A babhoz:
1 kanál zsír
1 fej vöröshagyma finomra vágva
1 evőkanál fűszerpaprika
20 dkg puhára főtt tarkabab
10 dkg szalonna
só, bors
A tésztát a szokott módon elkészítjük, tojásonként 10 dkg liszttel kell számolni, sózni és összegyúrni. A tésztát jól ki kell dolgozni majd legalább tíz percet pihentetni. Kisebb cipókat formázunk, lisztezett deszkán kinyújtani. A lapokat egy tiszta abroszon száradni hagyjuk, majd egy éles késsel metéltet készítünk, és ismét száradni hagyjuk.
Miután a tésztával végeztünk, felrakjuk a babot főzni. Ilyenkor friss bab idején ez gyorsan megvan, de ugyanúgy, készíthetjük száraz babból is, akkor célszerű előtte való este beáztatni. Mialatt a bab puhára fő, egy pici zsíron lepirítjuk a szalonnát, a hagymát, és meghintjük a pirospaprikával.
Mikor a bab már szépen megpuhult, a főzővizébe tesszük a tésztát. Kb. 3-4 percig együtt főzzük, majd leszűrjük a babot és a tésztát.
Végül összeforgatjuk a paprikás, zsíros hagymával. Zöldpaprikát karikázunk rá, vagy friss petrezselyemmel megszórjuk, és azonnal fogyasztjuk.