Miért éppen Cserháthaláp?

Halápi gyógyelixír Ancsa néni konyhájából

2018. március 05. - korcsolánzsuzsi

Ancsa néni a helyi füves asszony, mindenre van tippje, nincs az a nyavalya amire ne lenne hagyományos gyógymódja. Íme hát a recept a gyógyelixírhez, melyet egy-két hétig kell érlelni, majd kupicánként fogyasztani (természetesen az alkoholtartalmat figyelembe véve). 

 

Hozzávalók:

0,5 liter házi pálinka, kis kupac zsálya, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál méz, 1 vastagabb karika gyömbér, lehetőség szerint mezei kakukkfű, esetleg ha valaki szereti a frissebb ízeket akkor két három levél menta is belekerülhet de ez el is hagyható.

img_20180305_102411.jpg

Elkészítése nagyon egyszerű mindent szépen beledobálunk az üvegbe, fokhagymát és gyömbért pucolva, a szárított növényeket beletesszük, mézet hozzámérjük és lezárjuk.

img_20180305_103324.jpg

 

img_20180305_103422.jpg

Ezek után  a méz feloldódásáig rázzuk,  ez pár percig eltart.

img_20180305_104020.jpg

 

Ezután hűvös helyen tároljuk, időnként összerázzuk. Ha barátnőnk érkezik ne mulasszuk el megkínálni, így gondoskodván mosolygós egészségünkről!

UPDATE: Eltelt a két hét érlelési idő, jelentem kóstoltunk! Megszagolva friss, a fokhagyma illata szinte alig kivehető. Íze likőrszerű, utóíz nélküli nagyon finom :) Egyikünk kezdődő torokfájása órákon belül elmúlt, a csodaital  (pálinka) működött :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elniakarofalu.blog.hu/api/trackback/id/tr713716486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.