Ancsa néni a helyi füves asszony, mindenre van tippje, nincs az a nyavalya amire ne lenne hagyományos gyógymódja. Íme hát a recept a gyógyelixírhez, melyet egy-két hétig kell érlelni, majd kupicánként fogyasztani (természetesen az alkoholtartalmat figyelembe véve).
Hozzávalók:
0,5 liter házi pálinka, kis kupac zsálya, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál méz, 1 vastagabb karika gyömbér, lehetőség szerint mezei kakukkfű, esetleg ha valaki szereti a frissebb ízeket akkor két három levél menta is belekerülhet de ez el is hagyható.
Elkészítése nagyon egyszerű mindent szépen beledobálunk az üvegbe, fokhagymát és gyömbért pucolva, a szárított növényeket beletesszük, mézet hozzámérjük és lezárjuk.
Ezek után a méz feloldódásáig rázzuk, ez pár percig eltart.
Ezután hűvös helyen tároljuk, időnként összerázzuk. Ha barátnőnk érkezik ne mulasszuk el megkínálni, így gondoskodván mosolygós egészségünkről!
UPDATE: Eltelt a két hét érlelési idő, jelentem kóstoltunk! Megszagolva friss, a fokhagyma illata szinte alig kivehető. Íze likőrszerű, utóíz nélküli nagyon finom :) Egyikünk kezdődő torokfájása órákon belül elmúlt, a csodaital (pálinka) működött :)