Miért éppen Cserháthaláp?

Miért éppen Cserháthaláp?

Az új, a legújabb lakók a faluban

2018. június 04. - korcsolánzsuzsi

„Ébredjen minden egyházközség arra a tudatra, hogy mindegyik Krisztus családja,
s legyen gondja, hogy ne legyen abban a családban senki, aki éhezik, mialatt mások lakmároznak,
senki, aki mezítelen, mialatt másnak fölös ruhája vagy lábbelije van.
Közelebb kell jutnunk egymáshoz. Meg kell éreznünk mások baját úgy,
hogy attól mi is szenvedjünk, és mások gondját úgy,
hogy azt mint a magunkét eloszlatni törekedjünk.”
(Prohászka Ottokár)

Elöregedő, eltűnő falvak. Mindannyian hallottunk már a jelenségről, ahogy egy kis települést otthagynak a fiatalok, a középkorúak idősekké válnak, az idősek meghalnak, utánpótlás pedig nincs. Lehetőségek híján, aki csak tudja elhagyja a települést, már csak látogatóba jár vissza  rokonaihoz havonta, kéthavonta, félévente.

A mi falunkban is elindult ez a folyamat, de az  önkormányzat felismervén a helyzetet több intézkedéssel hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében hogy a faluban található üres házakban újra élet legyen. A több éve negatív hullám mára megállni sőt javulni látszik, hála a heroikus küzdelemnek. Jelenleg még két ház van az eladás küszöbén, jelesül az adásvételi szerződések vannak megszületőben, egy házba pedig körülbelül egy hete laknak az új lakók akik a Vajdaságból érkeztek. Az ő ideérkezésük jól példázza milyen emberek élnek  többségében ebben a csepp faluban.

Már az idetévedésük is filmbe illő volt: történt ugyanis, hogy a családfő a vajdaságban uralkodó kilátástalan gazdasági helyzet elől az Anyaország felé vette az irányt. Ebben segítségére volt  a Becsei szeretetszolgálat, amely Magyarországon működő gyárakkal felvéve a kapcsolatot állásközvetítéssel segítette a nehéz helyzetben lévő családfők boldogulását. A szügyi gyárak egyike is a kiközvetített munkahelyek között szerepelt, ahova több ember érkezett szerte kelet Európából. Attila volt az egyikük aki végül szállást a mi falunkban kapott.

Lehetne ez véletlenek sorozata de én hiszem hogy a jó sors vezérelte ide. Talán két napja lakhatott a falu egyik vendégházában, és ahogy az kell elvarázsolta a csend, a nyugalom és a dombokkal körbeölelt táj. Benézett hát a polgármesteri hivatalba van e itt kiadó ház? Hát kiadó ház az nem volt, de eladó annál inkább. A polgármesterünk személyesen vezette körbe a faluban, megmutatva neki azt a pár házat ami szóba jöhetett. Attila gazdálkodásra alkalmas, de 3 gyermekes családjának is megfelelő házat keresett. Érdekes volt figyelni ahogy azokat a házakat is megelégedéssel nézte meg melyek komfort nélküliek, esetleg hosszabb ideje lakatlanok, egyáltalán nem riasztotta vissza a munka amely választás esetén előtte áll majd. Volt olyan ház amelyből az eddigi látogatók egyenesen kifordultak mert nem volt benne víz, vagy mondjuk a telek mérete túlságosan nagy volt. Attila nem. Ő mindenben a lehetőséget, a majdani gazdaságát látta, ez a cél lebegett a szeme előtt hiszen ezt hagyta odaát, ezt szerette volna itt folytatni a gyári, biztos megélhetést nyújtó munka mellett. Kimondva nem lett, de érezhető volt hogy a családját eddig egy percig magára nem hagyó családfő mielőbb szerette volna maga mellett tudni őket. Felesége várandós, a többi kicsi még óvodáskorú. A falu közepén talált rá az ingatlanra, amely megfelelő méretű kerttel, gazdasági épületekkel és élhető méretű szobákkal rendelkezett. Nem habozott sokáig nyélbe ütötte az adásvételt.

Rövid időn belül hazatért, bepakolta az autóba élete főszereplőit, valamint ami még befért, és útnak indultak a messzi házba ami életük új színtere lesz. Nem a klasszikus beköltözés volt tehát ami ilyenformán talán kicsit idegen is tőlünk hiszen mi szeretünk a készbe érkezni, kifesteni, cserélni amit kell és akkor betenni a lehetőség szerint legújabb bútorokat. Nos Attiláék nem a készbe jöttek. Megérkeztek este 8 óra körül, gondolván, hogy egy szobát gyorsan kitakarítanak és másnap elkezdődik az érdemi munka, hiszen a legfontosabb: miszerint együtt legyenek már megvolt, a többi dolog valóban eltörpült emellett.

A  megérkezésük híre futótűzként terjedt az utcában, azonnal összeálltunk páran, hogy köszöntsük Őket, és esetleg segédkezzünk ha szükséges. Amikor megérkeztünk gyönyörű gyerekeket találtunk, kicsit megilletődve az asztal körül és hamar megértettük: az hogy csak a legszükségesebb fért be az autóba nem jelent túl sok holmit. Összefogtunk hát és pár nap alatt kerítettünk nekik sok olyan használati tárgyat ami megkönnyíti a mindennapjaikat. Összefogott öreg és fiatal, ki fűnyíróval füvet nyírt , ki mikrót adott, volt aki bútort szerzett, de sokan hoztak a télire eltett élelmiszerek közül. Mára ott tartunk, hogy a kertbe palánták kerültek, szintén adakozásból, és szépen alakulnak a dolgok. Végtelenül hálásak mindenért, én pedig nagyon nagyon büszke vagyok, hogy ilyen emberek vannak a környezetemben akik tudnak önzetlenül segíteni, mert a lényeg azon van az önzetlenségen. 

 

kezek.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elniakarofalu.blog.hu/api/trackback/id/tr3313904102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.06. 06:06:51

Atya Isten, igaza lett Gyurcsánynak: beteleoült a 23 millió román!

bekerült 2018.06.06. 06:13:11

@maxval balcán bircaman:

Ha Orbán igyekszik, még az itteni magyarok is elvándorolnak !
!

Figyel Castro 2018.06.06. 07:50:54

Nem vehetik el a magyarok munkáját!

czerka 2018.06.06. 08:08:53

Vajdaságban tehát tovább csökkent a magyarok száma, mert Magyarország elszívja onnan a magyar nyelvűeket. Ennek kellene örülni?
Amúgy oda költözik, ahova akar, akár Ausztriába is mehetett volna vagy Németországba, igaz ott esélytelen hogy házat vegyen.
Nekem volt vajdasági ismerősöm, aki magyarországi egyetemre járt. És nem maradt Magyarországon (eléggé le is nézte a magyarországiakat), hanem ment vissza hivatalba dolgozni Vajdaságba. Mert dolgozni alig kell, ugyanakkor a fizetés is alacsony, de a kenőpénzekből összejön egy kisebb vagyon. Vajdaság Jugoszlávia egyik leggazdagabb része volt, a vajdaságiak igenis évtizedeken át gazdagabbak voltak, mint a magyarországiak. Aztán ott bekakilt a rendszer, de azért a vajdaságiak közül se mindenki csóró ma se.

Európai téridő 2018.06.06. 08:31:01

@czerka: A Vajdaságot már Marcsi Tercsi királynő is ezerrel támogatta az ország többi részének a rovására. Csoda volt már akkor az is, hogy a magyarok egy része a török kiűzése után visszamehetett a régebbi lakóhelyére. Tito Bezzeg-Jugoszláviáját erősen megtámogatta Nyugat-Mucsa, abból tudtak "habzsidőzsizni", már amennyire. A Marsall halála után elapadt ez a bevételi forrás, szét is esett ez a kis birodalom. Amúgy, a vajdasági ismerős mikor is járt nálunk egyetemre?

Ferenc Hortobagyi 2018.06.06. 09:37:00

A tortenetre reagalva ez nagyon szep es peldas tett volt a falu lakoi reszerol!

Heremóka 2018.06.06. 10:01:14

Gyönyörű történet! Nagyon megható. Örülök, hogy vannak még ilyen közösségek!

korcsolánzsuzsi · https://www.facebook.com/elniakarofalu/?fref=ts 2018.06.06. 10:48:14

@maxval balcán bircaman: Nem is tudtam hogy a vajdaságban románok élnek....TÖRTÉNELMI ATLASZT javaslok böngészni!

Nincs közöttünk csicska 2018.06.06. 10:52:21

nem szerencses a cim

Mi az hogy a Vajdasagbol az anyaorszagba HAZATELEPULOK?

Ok a Vajdasagban vannak otthon, igy oda mennek HAZA gondolom.

- remelem csak a magyart toro indexes berszerkeszto ilyen analfabeta nem a poszter

Thyb 2018.06.06. 11:59:36

@czerka: Igen ez is probléma, mint ahogy az is, hogy egyre nehezebb biztos megélhetési munkához jutni odalent a magyar ajkúaknak. Sokkal több magyar tűnik el a süllyesztőben, mert asszimilálódik. A gyerekeket szerb nyelvű iskolába íratják, és folyamatosan csökken a magyarok száma. A bizonytalan gazdasági helyzetben a családvállalási kedv is alább hagyott, így egyre kevesebb a magyar. Orbán vállalkozóknak és politikusoknak juttat milliárdos tételeket, csakhogy ebből a legtöbb rászoruló egy petákot sem lát. Csak azok számítanak akik a Magyar kormány mellett kampányolnak.

MAC-Ka 2018.06.06. 12:05:36

@korcsolánzsuzsi: Kikerült a blog a címoldalra, máris rárontottak a trollok... :( Én sajnálom, szívesen olvasom már régóta...
süti beállítások módosítása