Miért éppen Cserháthaláp?

Miért éppen Cserháthaláp?

Társbérlők az emeleten

2017. július 13. - korcsolánzsuzsi

1966694_617418565028570_743777482805446582_n.jpg

Amikor eljött az első nyárelő, vele az első igazi meleg  az emeleti erkélyeken azonnal társbérlőink lettek nem kevesen inkább sokan. Villámgyors köröket leírva cikáztak a házak körül a kis fekete frakkos fecskék, vadul csivitelve osztották ki a szabad helyeket egymás között. (Szabad madárnak is hívják őket mert fogságban ha sikerül őket egyáltalán befogni, nem szaporodnak tovább.. )

Addig fel sem tűnt hogy mennyi fészek van készen, félkészen a ragalján...elkezdtem számolni majd körülnézve láttam, hogy bizony a szomszédos házaknál is van bőven beköltözhető lak a madaraknak.

Itt a tavasz, éreztem most már jön a jó idő itt vannak fecskék javítják a fészket! Napokig elfoglalták magukat a sárhordással, a fészkek bélelésével, felépítették a télen leomlott falakat és stabillá tették a verebek által megrongált részeket.

Mindketten úgy gondoltuk hogy bár bizonyára rengeteg kosszal (később kitűnő trágyát készíthetünk belőle) fog járni az ittlétük de legalább annyi hasznot is hajtanak majd repülő rovarok terén. Mit tehettünk hát értük?

Utánaolvastunk, láttunk is elkészült un. fecskepelenkákat amivel a madárürüléket próbálják szorosan a fészek alatt tartani de a madarak gyorsabbak voltak nem volt időnk kihelyezni, főként nem abban a magasságban és akkora számban a fecskepelenkákat ....

Annyira akartuk, hogy megmaradjanak nálunk, hogy az erkélyeket onnantól fogva nem használtuk nehogy megzavarjuk őket. Nagyon komolyan vettük az akkoriban kiadott figyelmeztetést miszerint a fecskék száma folyamatosan csökken, főként az emberi beavatkozás eredményeképpen. Sokszor kerülnek konfliktusba szegény kis szárnyasok az emberekkel, akik leverik fészküket a vakolat védelmében.

De mindenki, aki az ingatlan vagyonért aggódik az az egészségéért  nem? A szúnyogok már rengeteg betegséget terjesztenek hazánkban is, és itt van ez az ingyenes védekezési eszköz, ráadásul kemikália mentes miért bántjuk hát? Vegyük tudomásul ezek az apró madarak a barátaink! Mi akik a Balaton mellett a szúnyog irtás ellenére is folyton a szúnyogokkal hadakoztunk, szinte hozzá voltunk szokva a jelenlétükhöz, itt meglepődve tapasztaltuk hogy a fecskék kőkeményen irtják őket, egyszerűen nincsenek! Pedig a közelben van vízfelület tehát szúnyogok is biztosan nagy számban lennének HA nem lennének itt ezek a kis madarak. Jelentem Cserháthaláp fecskebarát falu, van ugyan olyan ház amit újraszigetelvén már nem engedik a fecskéket megtelepedni, de többségében zavartalanul élhetik hasznos mindennapjaikat. 

Mióta itt élünk megfigyeléseink gyarapodtak velük kapcsolatban, minden nap pontban 3/4 5 kor elkezdenek gurgulázó hangon beszélgetni, ébredezni, -mi persze velük ébredünk, ha kell ha nem -elindulnak az élelemszerző körútra. Körbejárják az egész környéket szabadon élik tevékeny kis életüket. Tavasszal már kémleljük az eget mikor jönnek már, biztos jele a meleg időnek, ha megérkeznek. Évente kétszer is költenek, ezt a fészekből kihullott tojáshéj darabokból vettük észre, átlag 4 tojáskájuk van, ez a mi fészkeinket számolva évi 2x 20 madárfióka ha minden a terv szerint alakul. Persze könnyű dolgunk van ahol állattartás van a közelben biztosan megmaradnak, mert a fészeképítéshez szükséges alapanyagokat valamint az élelmet is könnyebben megtalálják (szalma,sár, rovarok).Hát például ezért is Cserháthaláp.....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elniakarofalu.blog.hu/api/trackback/id/tr4812660695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása