Miért éppen Cserháthaláp?

Miért éppen Cserháthaláp?

A levendula projekt

2017. július 20. - korcsolánzsuzsi

Pár napja elkezdődött a levendula szüret a faluban. Biciklire ültünk, és elérve a kastélyhoz nekiláttunk a szedésnek. Első szüret volt, magunk számára is meglepetés, hogy szedhető virágok voltak. 

19029171_1495623207184317_410377440285896510_n.jpg

Körülbelül egy óra alatt, kézzel leszedték a használható virágokat., ügyelve közben arra hogy a tő közelében lévő kis gazokat is kiszedjék (most puha a föld több napi esőzés után vagyunk túl, így célszerű volt most végezni egy kalap alatt ezt is)

Szedés közben élveztük a levendula illatot, a kezünkre tapadó illóolaj maradványok megnyugtatólag hatottak mindannyiunkra. Közben meséltem nekik a levendula sokféle hasznosításáról, élettani hatásairól is. Persze sok mindent tudtak már róla, na de a szörp hírére már többen csak csóválták a fejüket  azért azt már mégsem hiszik el, hitetlenkedve kérdezték :Micsooda? Kekszeet? Szörpöt? Levendulából? Na ez olyan városi dolog nem? -kérdezték nevetve, fel is adták a leckét meg kell szerettetnem velük ezt az újfajta gasztronómiát :)  Mindenképpen szeretnék nekik sütni majd kóstolóba egy adaggal, ha már annyit dicsértem nekik.

20217174_679172555617680_897322918_n.jpg

Természetesen a déli órákban történt a szüret, törekedve a minél magasabb illóolaj tartalomra, bár nem készültünk lepárlásra ekkora mennyiségnél ez még teljesen hiábavaló lett volna, mégis a lehető legtökéletesebb munkát szerettük volna végezni. Miután megpakoltuk a kosarainkat újra biciklire pattantunk és irány a faluház ahol az asztalra kiterítettük a levendulát,és mint a fonóban körbeültük és elkezdtünk kis csokrokat kötni belőlük. Összekötve már azért látszott, hogy nem is olyan kevés ez a levendula, nagyon örültünk neki kézzel fogható volt az ültetéstől eltelt idő alatt végzett munka eredménye. Száraz, de szellős helyre felakasztva szárítottuk pár napig majd jött a munka java a morzsolás.  

Az asztalt újra körbe ülve morzsolták az apró virágokat  az asszonyok, közben megvitatták a legújabb történéseket a faluban, a levendula illat teljesen átjárta a falakat, annak az alig 30 dkg-nyi morzsaléknak olyan erőteljes illata volt hogy hihetetlen! Még másnap, sőt harmadnap is lehetett érezni, az illóolaj tartalommal tehát nem lesz gond :) Kis zsákokba töltve várják további hasznosításukat, a szeptemberi falunapunkon fognak debütálni az első cserháthalápi levendula termékek remélhetőleg Vendégeink nagy örömére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elniakarofalu.blog.hu/api/trackback/id/tr6312673717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása