Miért éppen Cserháthaláp?

Miért éppen Cserháthaláp?

Vidéken újrakezdeni

2017. július 24. - korcsolánzsuzsi

Vidéken újrakezdeni nem feltétlenül azt jelenti, hogy azonnal állat tenyésztésbe és növénytermesztésbe fogunk.  Vidéken újrakezdeni nem feltétlenül azt jelenti, hogy egyből kisbirtokos lesz az ember.

Amikor először beveszi magát a gondolat a fejbe hogy jobb lenne falun, elhessegetjük a gondolatot meg ugye az embernek az ismerősei is azonnal tudják miért NEM kell vidékre költözni. Nem jó a közlekedés (stimmel, de ez kiküszöbölhető) nincsenek felszerelt üzletek (stimmel, de minek is kéne amikor falun belül minden beszerezhető) nincs szórakozási lehetőség (stimmelne ha igaz lenne) egyet kell érteni velük. Mégis van valami ami máshol nincs. Van csend, van madárcsicsergés és van élhető élet.Összegezve, felállítva  a mérleget vagy csak egy egyszerű listát mi szól mellette mi szól ellene máris egy óriási IGEN a választásunk mellett.

20399131_681712122030390_288969498_o_1.jpg

A házakhoz általában tartozik kert, kisebb vagy akár ijesztő méretű is.  A nagyobb kertektől sem kell  megijedni, falun jól működik a bérművelés is ha nem szeretnénk rögtön hatalmas kertművelésbe fogni. Mi a részünkről a meglévő gyümölcsfák mellé még többet telepítettünk, kikérve  a helyiek véleményét, hiszen mi enyhébb éghajlatról érkeztünk, nem igazán tudtuk mi az ami megmarad itt és mi az ami nem. Romantikus lehet egy tavaszi mandulafa virágzás de vajmi kevés sikerrel jár itt, ezeken a fagyzugos dombokon.Végignézve jó pár River Cottage évadot óriási tetterővel bírhat aki városról érkezik, de a tapasztalati úton szerzett tudás jóval többet ér mint bármi amit a tévében látunk, rádióban hallunk, esetleg az interneten találunk. Mi a birs, a szilva, dió, cseresznye, és meggy mellett döntöttünk, úgy tűnik a megmaradási siker 100%, a termésről még nem tudunk beszámolni. Ha falura költözünk tehát érdemes megkérdezni a szomszédokat mi az ami megterem és mi az amire semmi esély. Mindazonáltal próbálkozhatunk is különlegesebb falun nem annyira elterjedt növényekkel is, így mi is adhatunk kóstolóba olyat amit itt nem annyira ismernek. (Egyik ilyen próbálkozásunk a mángold, abból is a piros nyelű. Szépen termett, amikor adtuk volna: "szép szép, de mi ez fiam?" )

20347825_681720098696259_976605310_o.jpg

A vásárolt házzal együtt járhat az állattartáshoz szükséges infrastruktúra is, a mi esetünkben nyúl és lábas jószágok mindegyikére rendelkezésre állt rendesen megépített, tégla falazatú épület, de egyenlőre a nulla tapasztalat miatt ezt a projektet jegeljük. Persze a szomszédok ebben is a segítségünkre vannak, az eltelt idő alatt már sok mindent elmondtak a nyúltartással, tyúk illetve libatartással kapcsolatban, de még hiányzik az a nagy levegő, hogy na most akkor fogjunk bele. Rákényszerülve úgymond nem vagyunk, hiszen itt a faluban egészséges élelmiszert tudunk vásárolni, friss vágás mindig van, többen őstermelői igazolvánnyal járnak be a helyi piacra árusítani. Ami gond nélkül beszerezhető a szárnyas, a nyúlhús, tojás tonnaszám, de zöldség gyümölcs is elérhető közelségben van.Őrölt pirospaprikát messze a legjobbat tudjuk itt beszerezni, döbbenetesen jó minőségben. Keressük még a friss őrlésre alkalmas gabonát, ez egy kicsit bonyolultabb ügy de nyilván nem lehetetlen.

20399293_681720158696253_1298729248_o.jpg

Egy biztos, Cserháthaláp számunkra ideális választás volt, mert mindent meg tudunk valósítani amit szeretnénk, mindezt egy élhető emberi környezetben, a szomszédok, a falusiak támogató szeretete mellett, innen is köszönet minden bátorításért!

fotó:https://www.instagram.com/feherlevendulamuhely/

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elniakarofalu.blog.hu/api/trackback/id/tr7512678015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása