Miért éppen Cserháthaláp?

Miért éppen Cserháthaláp?

Egyszerű konyha

2017. július 28. - korcsolánzsuzsi

Emlékeztek a Forrest Gump című filmben arra a jelenetre amikor Forrest legjobb barátja Bébé a rákász csak sorolja és sorolja a rákból készíthető ételeket. Meg lehet sütni rácson, parázson, van zsírban sült ,olajban sült, citrom mártásban, ananász mártásban, van rák leves , van ráksaláta, rákos szendvics, rák sült krumplival......és így tovább.

Körülbelül ez lehet az érzése az embernek a palóc konyhával kapcsolatban az egyik nagyon egyszerű hozzávalóval  ez pedig nem más mint a krumpli. A krumpli gyakori alapanyaga volt a palóc ételeknek, hiszen a szántóföldi művelésre alkalmatlan területek (erdő, rét) voltak túlsúlyban, nem véletlenül szólt így a mondóka: "kétszer krumpli, kétszer bab, megint krumpli, megint bab. Maj' csak elgyön vasárnap!" Néhány krumplis étel a teljesség igénye nélkül: krumplilaska, ganca, haluska, krumplinudli, hajában sült krumpli, didelle. Szerintem nem tévedek ha azt mondom, hogy  krumpli minden nap került az asztalra, ilyen olyan formában. Népszerű volt mert gyorsan elkészült, olcsó volt és mindenhol nagyobb mennyiségben rendelkezésre állt. Nem volt ritka az sem, hogy reggelire fogyasztották, vagy fagyos téli reggeleken a gyerekek kezébe nyomták iskolába menet, legyen ami melegíti a kezüket míg odaérnek, persze ezt aztán meg is ették. A burgonya máig az asztalokon van hagyományos palóc receptek formájában, igyekszem sorra venni őket a helyi nenik ( nénik) segítségével. Elsőként a szilvás gombócra esett a választás

20495602_683563565178579_110760276_o.jpg

Hozzávalók, kb 40 db gombóchoz:1 kg langyos főtt, áttört krumpli,30 dkg liszt, zsemlemorzsa

A krumplit megfőzzük, áttörjük, sózzuk, amikor pedig langyosra hűlt hozzákeverjük a lisztet és könnyedén összedolgozzuk. Lágy de nyújtható tésztát kell kapjunk melyet először kinyújtunk, majd négyzeteket jelölünk ki rajta kb 40 db-ot. Ezután negyedelt szilvát teszünk a négyzetekre, megszórjuk fahéjas porcukorral és a négyzetek négy sarkát felhajtva kis gombócokat formálunk belőle.

20464773_683565425178393_1079646964_o.jpg

A gombócokat forrásban lévő vízben addig főzzük amíg fel nem jönnek a víz tetejére, akkor kiszedjük és pirított zsemlemorzsába forgatjuk őket. Porcukorral megszórva tálaljuk, jó étvággyal elfogyasztjuk. A fotózáskor Erzsi néni és az asszonyok 10 kg krumpliból készítették a gombócokat,ezúton is hála nekik érte!

20502996_683567838511485_1485186701_o.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elniakarofalu.blog.hu/api/trackback/id/tr8012695827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása