Miért éppen Cserháthaláp?

Miért éppen Cserháthaláp?

A vidéki polgármester egy napja

2018. február 14. - korcsolánzsuzsi

img_20180214_125842.jpg

Esik a hó sokat és gyakran. Ilyenkor csendes a falu, a reggeli zajok is tompán szállnak fel a hóesésben. Aztán hirtelen traktor indul, szinte beleordít  a tájba, jelezve valakinek már kezdődik a nap. Mindannyian akik még az ágyban lustálkodunk, vagy fázósan bámulunk kifelé a konyhaablakon tudjuk hogy Dávid az, elindult, hogy eltolja a havat. Tudjuk hogy nem lesz gond, reggel hazaérkező férjeink fel tudnak  jönni a meredek utcán, a nénik csúszás nélkül fognak lejutni a boltba, és a kenyeres kocsi sem fog elakadni. Zajlik tovább a nap a hó csak esik, megállás nélkül rázza Holle anyó a párnáit. Pár óra múlva a traktor visszafelé jön komótosan kúszik fel  hegyre. Az ablakok üresek, a nénik a boltban, férjek reggeli közben, gyerekek iskolában. Dávid az, siet. Összeszedi az apróságokat talán reggelizik is egyet gyorsan és indul a menet az óvodába. 

A hó csak esik. A hivatal ablakából idilli a táj. Mindent hó borít, csak a madáretető körül folyamatos a nyüzsgés. A madárcsicsergést telefon csörgés rázza fel, Dávidot keresik. Pályázat íródik, telefon csörög, telefon csörög, telefon csörög. A napi történések átbeszélése csak kutyafuttában, a közvetlen kollégák már fél szavakból értik mit szeretne, nem is tartják fel sokáig hiszen tudják a pályázat beadási határideje közeleg. Az ajtón percenként kopogás hallatszik, tudjuk hogy őt keresik. Kisebb nagyobb gondokkal állnak elébe, hiszen tudják mindenben számíthatnak rá, értük dolgozik, tesz vesz minden nap. Látják ezt és értékelik. Látják, hogy értük kel hajnalban, hogy nekik próbál élhetőbb munkakörülményeket teremteni, nekik fejleszti a falu gépparkját, vagy intézi a szociális járandóságokat.Értük adja be a pályázatokat sorra, többször is mert nem adja fel. Miattuk hagyja hétvégére egyedül 4. gyermekükkel várandós feleségét, hogy éjjel is vigyázzon a falura. Értük áll fel szenteste a karácsonyi asztal mellől mert hírt kapott, hogy az egyik családban elromlott az egyetlen meleget adó berendezés.

A hó csak esik. Ebédre nincs idő, ing röppen munkásruhára vált, viszi a közmunkásokat egy kis favágással egybekötött ároktisztításra. Tudják hogy nem felettük fog állni, velük fog dolgozni. Dávid az. Mindenki így hívja, szeretik és tisztelik de nem hívják polgármesternek. Ő Dávid, egy közülük, értük, velük.

27867706_1818232401813016_3726829287923744785_n.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elniakarofalu.blog.hu/api/trackback/id/tr113667488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.15. 16:37:11

No, ha ez így van, akkor az elmondottak alapján és ezen tekintetben, áldja az Isten Dávidot és a falu minden becsületes, tisztességes lakóját, és óvja a meg a közösségüket békében, egészségben.
süti beállítások módosítása